Συναισθηματική Κακοποίηση Μέρος 3
Πώς να αναγνωρίσεις τα σημάδια της
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να έχει κακοποιητική συμπεριφορά: μπορεί να αισθάνεται ανίσχυρος ή ανεπαρκής και, ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένος είναι, θέλει να αισθανθεί την δύναμη που μπορεί να ασκήσει πάνω στο θύμα του. Μπορεί και ο ίδιος να έχει υπάρξει θύμα κακοποίησης ή μπορεί να έχει ναρκισσιστική προσωπικότητα. Παρακάτω περιγράφονται μερικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας που μπορούμε να διακρίνουμε σε έναν κακοποιητή
Το θύμα μιας κακοποιητικής σχέσης μπορεί να βρίσκεται μέσα σε αυτήν για διάφορους λόγους, όπως να έχει κακοποιηθεί ως παιδί, οπότε μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσα σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον, ή μπορεί να έχει παγιδευτεί από τις ύπουλες παραπλανητικές ενέργειες του κακοποιητή.
Μια ερώτηση που ακούγεται συχνά είναι γιατί να παραμένει κάποιος σε μια σχέση μέσα στην οποία υποφέρει; Το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά μερικοί από τους λόγους είναι οι εξής: α) εξάρτηση: ο έλεγχος από τον κακοποιητή, η ντροπή για την κακοποίηση και η δυσλειτουργική φύση της σχέσης μειώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του θύματος, κάτι που μπορεί να το κάνει να αποτραβηχτεί από την οικογένεια και τους φίλους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο φόβος του και η εξάρτησή του από τον κακοποιητή, β) πολλές φορές το θύμα δεν αντιλαμβάνεται ότι κακοποιείται, γ) ο κακοποιητής μπορεί να έχει την προσωπικότητα Dr Jeckyll και Mr Hyde. Ο Dr Jeckyll είναι γοητευτικός και ρομαντικός. Το θύμα αγαπάει στον Dr Jeckyll και δικαιολογεί τον Mr Hyde, δ) είναι πολύ επικίνδυνο να φύγει, ε) οικονομικοί λόγοι, στ) δεν έχει πού να πάει, ζ) δεν έχει εξωτερική συναισθηματική υποστήριξη, η) θέματα σχετικά με τα παιδιά, θ) θεωρεί ότι φταίει για την κακοποίηση, ι) άρνηση, ελαχιστοποίηση και εκλογίκευση της κακοποίησης, ια) χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ιβ) αγαπά τον κακοποιητή.
Πώς να αναγνωρίσεις τα σημάδια της
Τι είναι, πώς να την εντοπίσεις και πώς να την αντιμετωπίσεις.
Η διαχείριση του χρόνου με το φως της Βίβλου
Πατέρας… αυτός ο άγνωστος!